Hubungan tingkat kecukupan karbohidrat dan tingkat stres dengan siklus menstruasi siswi pesantren kelas VIII MTs N 1 Tegal

Fajarwati, Siti Hindun (2023) Hubungan tingkat kecukupan karbohidrat dan tingkat stres dengan siklus menstruasi siswi pesantren kelas VIII MTs N 1 Tegal. Undergraduate (S1) thesis, Universitas Islam Negeri Walisongo Semarang.

[thumbnail of Skripsi_1607026004_Siti_Hindun_Fajarwati] Text (Skripsi_1607026004_Siti_Hindun_Fajarwati)
Skripsi_1607026004_Siti_Hindun_Fajarwati.pdf - Accepted Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Siklus menstruasi merupakan pola yang menggambarkan jangka antara hari pertama menstruasi hingga datangnya menstruasi berikutnya. Faktor yang mempengaruhi menstruasi diantaranya yaitu: pola makan, stres, aktivitas fisik, singkronisasi proses menstruasl, gangguan perdarahan, gangguan endokrin. Tujuan dari penelitian ini adalah mengetahui hubungan siklus menstruasi dengan tingkat kecukupan karbohidrat dan hubungan siklus menstruasi dengan tingkat stres. Metode dalam penelitian ini kuantitatif dengan desain penelitian cross sectional. Sampel dalam penelitian ini berjumlah 59 orang. Instrumen yang digunakan adalah food recall 24 jam, DASS, dan kuesioner siklus menstruasi. Uji statistik yang digunakan untuk mengolah data adalah uji gamma. Hasil uji statistik pada hubungan siklus menstruasi dengan tingkat kecukupan karbohidrat memperoleh nilai p=0,559 r=0.154 dan uji statistik pada hubungan siklus menstruasi dengan tingkat stres memperoleh nilai p=832 r=0.045. Kesimpulan dari penelitian ini adalah tidak terdapat hubungan antara tingkat kecukupan karbohidrat dengan siklus menstruasi dan tidak terdapat hubungan antara tingkat stres dengan siklus menstruasi.

ABSTRACT:
The menstrual cycle is a pattern that describes the period between the first day of menstruation until the arrival of the next menstruation. Factors that affect menstruation include: diet, stress, physical activity, synchronization of the menstrual process, bleeding disorders, endocrine disorders. The purpose of this study was to determine the relationship between the menstrual cycle and the level of carbohydrate adequacy and the relationship between the menstrual cycle and stress levels. The method in this research is quantitative with a cross sectional research design. The sample in this study amounted to 59 people. The instruments used were a 24-hour food recall, DASS, and a menstrual cycle questionnaire. The statistical test used to process the data is the gamma test. The results of statistical tests on the relationship between the menstrual cycle and the level of carbohydrate adequacy obtained a value of p=0.521 r=0.172) and statistical tests on the relationship between the menstrual cycle and stress levels obtained a value of p=832 r=0.045. The conclusion of this study is that there is no relationship between the level of carbohydrate adequacy and the menstrual cycle and there is no relationship between stress levels and the menstrual cycle.

Item Type: Thesis (Undergraduate (S1))
Uncontrolled Keywords: Karbohidrat; Kecukupan; Siklus menstruasi; Stres; Siswi pesantren
Subjects: 600 Technology (Applied sciences) > 610 Medical sciences Medicine > 612 Human physiology
Divisions: Fakultas Psikologi dan Kesehatan > 13211 - Gizi
Depositing User: Miswan Miswan
Date Deposited: 20 Feb 2023 10:44
Last Modified: 20 Feb 2023 10:44
URI: https://eprints.walisongo.ac.id/id/eprint/19218

Actions (login required)

View Item
View Item

Downloads

Downloads per month over past year

View more statistics